Waarom niet? Waarom zou een kantoor niet mogen lijken op een goed georganiseerd productieproces zoals bij Toyota of Scania? Logisch werken in een productie-omgeving vinden we kennelijk minder raar dan logisch werken op kantoor. In productie-omgevingen is de voortdurende noodzaak kennelijk veel groter om door flink vallen en opstaan met elkaar uit te vinden wat beter werkt en wat niet. Waarom zouden al die waarden die we in een productieproces wensen – beter, sneller, rustiger tempo, overzichtelijker, goedkoper – niet van toepassing zijn op een kantoor? Is het zo dat er in kantoren niets geproduceerd wordt door een groep mensen die werken aan zaken, verstopt in computers en stapels notities? En, waarom zouden we dat niet in één oogopslag mogen zien?
Daarom een pleidooi om kantoren veel logischer te laten werken. Hoe mooi zou het zijn om het werk zo in te richten dat mensen weten wat de bedoeling is van het werk voor hun klant, dat iedereen weet wat van elkaar verwacht wordt, dat we niet oeverloos veel uren verbranden aan overleg, notities, IT-systemen. Hoe gek zou het eigenlijk zijn om het kantoor zo in te richten dat we heel makkelijk aan een buitenstaander de volgende zaken kunnen laten zien:
- aandacht: wat is de waarde van het werk dat we doen voor onze klant?
- standaard: hoe betrouwbaar zijn we in wat we leveren?
- planning: hoe adequaat (teveel, te weinig, genoeg) is de voorraad werk-uren beschikbaar voor het leveren van onze diensten?
- ingericht: hoe is ons kantoor georganiseerd rond ons proces van waarde-creatie?
- in één oogopslag zien: hoe zichtbaar is de voortgang en kunnen we snel zien welke issues we moeten oppakken cq. met elkaar bespreken?
- verbeteren: hoe goed werken we aan het verbeteren van onze processen en het ontwikkelen van onze mensen?
- werkplezier: hoeveel plezier beleven we in het met elkaar behalen van resultaten?
Zou dat heel gek zijn?
Halve boodschappen
Hoe je met halve boodschappen zorgt voor wantrouwen, onrust en verlamming in je organisatie. Over het belang van het hele en eerlijke verhaal door leiders verteld.
De kracht van een inleiding met een persoonlijk verhaal
Over hoe persoonlijke verhalen een check in nog krachtiger maken in het bereiken van doelen.
Beste John, beste Edwin, beste Mark (Rutte), beste ….
Het geeft niet dat je niet precies weet hoe je dit in de toekomst kunt voorkomen. Het geeft wel dat je wegkijkt en niet aanspreekbaar bent.