Halve boodschappen

Het is zaterdagochtend en ik doe de wekelijkse boodschappen. Tandenknarsend accepteer ik dat de prijzen van gewone producten zoals kaas, boter etc. ‘vrolijk’ blijven stijgen. Als ik mijn vertrouwde pak ontbijtkoek uit het schap pak, zie ik dat het aanzienlijk kleiner is dan normaal. Ik herinner me vaag een boodschap op de ontbijtkoek vorige week, iets over een nieuwe verpakking ofzo.. vrijwel direct merk ik alertheid in mijn hoofd en lijf..

Eenmaal thuis laat die plotselinge alertheid me niet los en ga ik op zoek naar de ontbijtkoek.
En daar staat het, in een gele cirkel, om mijn aandacht te trekken:

“Binnenkort in een nieuwe verpakking”

Hè??

Wat bedoelen ze daar mee? Heb ik die nieuwe – meer dan 100 gram lichtere – verpakking dan nu in mijn handen? Bij ‘binnenkort in een nieuwe verpakking’ verwacht ik een andere kleur, tekst, lettertype, materiaal etc. Maar bijna niets van dit alles. En de prijs is hetzelfde. Ik krijg alleen minder. Een paar seconden ben ik verbijsterd. Het zal toch niet..?! En dan word ik woest. Wie denken ze niet dat ze zijn?!! Denken ze dat ik dom ben ofzo? Dat ik denk: “Ha fijn een nieuwe verpakking, dan krijg ik minder, helemaal goed!”??

Ik voel me behandeld als een kleuter. Het voelt als een compleet gebrek aan respect voor mij als mens en consument. En daar word ik persoonlijk heel erg boos van.

Nu kun je denken: “Klinkt niet echt als een proportionele reactie op een stuk ontbijtkoek.” Maar het gaat allang niet meer over die ontbijtkoek. Ik reageer op iets anders dat gaande is.

Halve boodschappen

Ik word niet graag belazerd. Ik wil niet als een klein kind voor de gek gehouden worden. Ik wil met respect worden behandeld. Ik wil het eerlijke en hele verhaal horen: “onze kosten stijgen, we kunnen het niet meer produceren voor dezelfde prijs en we willen geen mensen ontslaan en niet minder winst maken, dus je krijgt minder voor hetzelfde geld” (zoiets?). Ik wil niet om de tuin geleid worden met een halve boodschap. Ik word er woest van. Het zorgt voor wantrouwen. En ik ga in verzet. Ik ga op zoek naar andere ontbijtkoek, Peijenburg is een klant kwijt.

Dat is wat halve boodschappen teweeg brengen.

Zo ook in organisaties. Halve boodschappen zorgen voor onrust en onbegrip. “Wat is er aan de hand?” De bullshit-radar van mensen treedt direct in werking en de roddel in de onderstroom zwelt direct aan. Mensen voelen zich niet serieus genomen en niet als volwaardig behandeld. Alertheid en wantrouwen groeit en hakken gaan in het zand. Mensen worden boos of stil.

Niet per definitie de energie die je wilt in je organisatie, toch? Zeker niet in tijden die uitdagend of onzeker zijn. Waarin je alle kwaliteiten van mensen nodig hebt.

Dit is een pleidooi voor hele boodschappen.

Vertel mensen als leider het hele en eerlijke verhaal. Ze zullen je dankbaar zijn. Begrip hebben voor vervelende beslissingen. En meer dan dat.. ze zullen bereid zijn zich in te zetten voor dat wat er nodig is. Betere energie toch?

Vandaag ga ik brood halen bij mijn vaste bakker. Er hangt een briefje aan de vitrine: “Onze vaste aanbieding van 5+1 worstenbroodje gratis kunnen we door stijgende kosten helaas niet meer aanbieden. Dat spijt ons oprecht en we hopen op uw begrip. P.S. Onze 5 worstenbroodjes zijn overigens nog net zo lekker als altijd!” Zo dus.

#hetheleverhaal #moedigleiderschap #socialeveiligheid