Cultuurverandering

Cultuurverandering

Hoe kun je gedrag in organisaties veranderen, zodat je doelen haalt en ambities realiseert?

Je kunt de organisatie nog zó goed hebben ingericht, alle randvoorwaarden georganiseerd en de kennis en ervaring die nodig is in huis hebben. Dan gebeurt het soms nog dat de positieve flow ver te zoeken is.

Nieuwsgierig naar wat we kunnen doen?

Noodzaak om de cultuur te veranderen?

Afspraken worden niet nagekomen, mensen overleggen niet met elkaar, deadlines worden niet gehaald, er is veel verspilling, de klant is niet blij, frustraties lopen op.. zomaar een paar voorbeelden van wat er mis kan zijn. Met desastreuze gevolgen voor de bedrijfsresultaten. Je ambitie gaat in rook op en zelfs het voortbestaan van je bedrijf loopt misschien gevaar.

Grote kans dat de cultuur en het gedrag in de organisatie niet past bij wat er nodig is om succesvol te zijn. Tijd om te veranderen.

Verandering in organisaties

Laten we er gelijk maar eerlijk over zijn. De cultuur en het gedrag binnen een organisatie veranderen is niet in een maand gepiept. Het vraagt tijd, aandacht en betrokkenheid van iedereen en verloopt meestal in drie fasen:

Fase 1
Ambitie en heldere doelen formuleren, zorgen voor gevoel van urgentie en duidelijk krijgen welk gedrag moet veranderen.

Fase 2
Hard werken en experimenteren. In deze fase vindt het daadwerkelijke veranderen plaats.

Fase 3
Zorgen dat het nieuwe gedrag blijft, dat mensen niet terugvallen in oud gedrag. Er zijn steeds meer successen en deze mogen gevierd worden.

Meer lezen over de verschillende fasen van verandering in organisaties? Klik hier!

Onze aanpak: Helder doel, bovenstroom & onderstroom, leiderschap

Als je eenmaal de belangrijke beslissing hebt genomen de bedrijfscultuur aan te pakken, wil je ook dat het slaagt. De ervaring van onze klanten is dat de inzet van ‘door-de-wol-geverfde’ organisatiecoaches die de begeleiding van een dergelijk cultuurprogramma op zich nemen geen overbodige luxe is. Wij van STELVIO nemen deze opdracht met liefde aan. We richten ons in onze aanpak op een aantal elementen:

 • Heldere ambitie en doelen als basis voor de verandering: waar wil je uitkomen?
 • Structuren, processen, taken, rollen etc. ondersteunen de verandering: dat noemen we de bovenstroom, ofwel de ‘harde, tastbare’ zaken binnen een organisatie
 • De onderstroom stroomt in dezelfde richting: gedrag, emoties, opvattingen, gewoontes van mensen passen bij wat je wilt bereiken
 • Niet-helpende patronen in de manier waarop jullie met elkaar het werk doen: wat werkt wel en hoe kun je dat voor elkaar krijgen?
 • Sterk leiderschap van MT en middenkader: is in grote mate bepalend voor het succes van de cultuurverandering

Gedoe, ambitie of noodzaak? Aanleidingen voor een cultuurverandering

Een reorganisatie of de noodzaak om het bedrijfsresultaat te verbeteren kunnen redenen zijn om het gedrag binnen de organisatie te willen veranderen. Ook een stevige ambitie en wens om het anders te gaan doen, is een goeie aanleiding om aandacht te besteden aan een passende cultuur.

Soms is er ook gewoon gedoe tussen mensen en afdelingen. Goede reden om eens te kijken wat eraan schort. En dat natuurlijk dan ook op te lossen!

STELVIO helpt je bij het veranderen van gedrag en cultuur

Wij zijn ‘veranderdieren’. Onze neus voor structuren en gedrag dat niet helpt, is sterk ontwikkeld. Als je ons inzet voor de verandering van gedrag en de cultuur binnen jouw organisatie levert dat het volgende op:

 • scherpe en gedragen ambitie
 • meer van gewenst gedrag
 • gezamenlijke besluiten & verantwoordelijkheid
 • sterker leiderschap
 • werken vanuit verbinding & vertrouwen
 • een verandering die slaagt en blijft

Hebben we je aan het denken gezet? Wil je meer weten over wat er mogelijk is?

Of wil je weten hoe wij werken?

We komen graag een kop koffie drinken (of drinken op afstand een kopje met je mee) om onze ervaringen met je te delen.

Ontmoet STELVIO

Wij zijn specialisten in verbeteren, veranderen en samenwerken. Of het nu gaat over procesverbetering, het veranderen van cultuur, samenwerken of leiderschap, wij weten er raad mee. Sterker nog ons hart gaat er sneller van kloppen. 

Heb je zin om aan de slag te gaan? Twijfels of vragen? Aarzel vooral niet en neem contact met ons op.

Wil je eerst iets meer weten over hoe wij werken? Lees hier meer over STELVIO.

We komen graag een kop koffie – of thee natuurlijk – drinken om onze ervaringen met je te delen.

 

Wij zijn STELVIO

Blog

Hier plaatsen we blogs. Elke keer is de ambitie om jullie op een nieuw idee te brengen, een verrassende zienswijze, iets wat jullie aanzet tot verbeteren. Feedback is zeer welkom!

Halve boodschappen

Halve boodschappen

Hoe je met halve boodschappen zorgt voor wantrouwen, onrust en verlamming in je organisatie. Over het belang van het hele en eerlijke verhaal door leiders verteld.

Lees meer
Houd op met die betutteling

Houd op met die betutteling

Wanneer het geven van goedbedoelde aanwijzingen met betrekking tot alle Corona-maatregelen omslaat naar betutteling, doe je iets met het niet serieus nemen van je medewerkers.

Lees meer
De last van solidariteit

De last van solidariteit

Op het eerste gezicht heel mooi, zoveel solidariteit in tijden van crisis. En het brengt ook iets anders met zich mee, op z’n zachtst gezegd wat ongemak.

Lees meer
Blauwe knieën en andere pijn

Blauwe knieën en andere pijn

Leren fietsen was voor mijn beide zoons niet iets dat in een middagje voor mekaar was. Daar waar kinderen van amper 3 soms opstappen en wegfietsen, hebben wij menige uurtjes met een ‘gebroken’ rug achter de fietsjes aangehold.

Lees meer
Het lunchcomplex van een organisatiecoach

Het lunchcomplex van een organisatiecoach

“Ga je mee lunchen?” Ben een maand aan de slag bij mijn klant als ik voor het eerst word meegevraagd naar de kantine.  Mijn hart maakt een sprongetje.. ze vinden me aardig! Hmm.. typisch gevalletje reptielenbrein, soms vergeet ik dat ik als coach ook gewoon graag...

Lees meer
Over vastlaten en loshouden

Over vastlaten en loshouden

Over vastlaten en loshouden... Vrijdagochtend half negen komen we binnenlopen, toch wel een beetje gespannen. Vandaag wordt onze nieuwe website gebouwd, een website in ‘one day’ zoals het zo mooi heet. Nu moet je dat niet al te letterlijk nemen want natuurlijk is er...

Lees meer

Ontmoet Stelvio

Staat jouw team of organisatie voor een uitdaging? Of wil je weten wat wij voor jou kunnen betekenen?
Neem gerust contact met ons op!

+31 640 400 614

Arie de Waalstraat 4
1272 CB Huizen

KVK 64609472

Heb je vragen? Of wil je iets bespreken? Laat het ons hieronder weten.