Ik zit met een leeg vel voor me. Nee, eerlijk zijn; met een leeg scherm. Terwijl ik weet dat schrijven voor mij het beste gaat aan de keukentafel met een vel papier en een potlood. 

Ik heb een blog te schrijven deze week. En ik stel het ook al de hele week uit. Er wil namelijk maar geen idee in m’n hoofd komen voor een onderwerp. En dat is gek. Er dwarrelen namelijk altijd stapels ideeën door mijn hoofd. Overdag tijdens mijn werk, onderweg in de trein of op de snelweg. Als ik in de rij sta bij de kassa, mijn tanden sta te poetsen. Je kunt het zo gek niet verzinnen of ik zie ergens wel een blogje in.

Maar nu dus niet. Ik denk en graaf en erger me. De tijd tikt namelijk onverstoorbaar verder. Het is herfstvakantie en ik had me zo voorgemnomen niet alleen te werken, maar vooral een paar dagen echt vrij te zijn om leuke dingen te doen.

Maar dat blog moet af en dat lukt dus niet. Bovendien moet ik nog zus en nog zo. En nog dit en nog dat . . En daar zit dus precies het probeem. Hersenen kunnen niet lekker denken als ze gehinderd worden door lijstjes, actiepunten en deadlines. Dat weet ik heus wel. Sterker nog, ik ben een soort spons als het gaat om informatie absorberen over hoe dit soort dingen werkt. Jammer genoeg weet ik het nog niet altijd zo lekker toe te passen als het om mijn eigen doen en laten gaat. 

Wat ik te doen heb, is helemaal niet zo ingewikkeld. Even een blokje om, wat aantekeningen doorbladeren of gewoon wat voor me uit staren. Nog beter, het gewoon een tijdje laten rusten. Even de schouders onder het lijstje voor vandaag. Dikke kans dat het blogonderwerp voor deze week dan vanzelf weer boven komt drijven.

En voor de volgende keer zijn er drie dingen die iets voor elkaar krijgen een stuk gemakkelijker maken.

1. Als je iets te doen heb, is het wel zo handig als de omstandigheden in orde zijn. Dus als ik iets te schrijven heb, moet ik zorgen voor de ideale schrijfomstandigheden.  In mijn geval dus die keukentafel met dat papier en een potlood.

2. Voorbereiding; zorg ervoor dat wat je nodig hebt voorhanden is.  Een appeltaart bakken gaat het gemakkelijkst als je de ingrediënten klaarzet voordat je begint. Datzelfde is van toepassing als je een bijvoorbeeld offerte moet maken. Als je vooraf de ingrediënten, denk inhoud, tarieven, adresgegevens etc. verzamelt, gaat het opstellen van de offerte zelf een stuk soepeler.

En 3 Als je een klus te klaren hebt, bewijs je jezelf een enorme dienst als je alle afleiding, denk telefoon, mail, enzovoorts, tijdelijk buiten sluit.

Goed, ik ben even niet bereikbaar. Heb net een papier en potlood gepakt en zit aan de keukentafel. Ik klap nu mijn laptop dicht. Ik heb namelijk een blog te schrijven.

Marieke Kooiman

Oh ja, als je in een herfstvakantie iets leuks wilt doen, heb je dat gewoon vooraf te plannen, maar daarover een andere keer meer.